Hakko Ryu Ju Jutsu

HAKKO RYU JUJUTSU

Een van de prominente studenten van de Daito Ryu was Ryuho Okuyama, later de stichter van de Hakko Ryu (school van het Achtste Licht). Hij was een directe student van Toshimi Hosaku Matsuda, een instructeur onder Sokaku Takeda.

Okuyama bestudeerde uitgebreid de technieken van de Daito Ryu Aiki-Ju jutsu in de recentere jaren van Takeda. Naast zijn studie van diverse krijgskunsten studeerde hij de helende systemen bij meesters van Oosterse geneeskunde. Hij studeerde samen met Ryozan Hirayama in 1930. M. Hirayama was een leraar en een vakman in de Japanse In/Yo therapie. Okuyama leerde de principes en de toepassing voor de diagnose van ziektes, zowel impuls als gezichtslezing, shiatsu (de techniek van de vingerdruk) amma (massage) en dieet.


Op de leeftijd van 40, brak hij met zijn klassieke leraren en richtte de Hakko Ryu Ju-jutsu op. Op 1 Juni, 1941 kondigde hij officieel zijn school en kunst aan, de Hakko Ryu Ju jutsu. Ryuho Okuyama stierf in 1987 en gaf zijn naam en titel door aan zijn zoon Toshio Okuyama. De technieken van Hakko Ryu behouden hun sterkte van de Aiki-stichting.