Moderne Ju Jutsu

MODERNE JUJUTSU

Medio 1800 ging de eerste "diplomatieke" opdracht van het Westen naar Japan. Na veel onderhandelen met de Japanners werden zij gedwongen tot de 19e -eeuwse beschaving. De Japanners ondergingen uiteindelijk de westelijke invloeden en methodes. De dag van de Samoerai strijder was voorbij en de dag van de onderhandelaar begon. Het Westen slaagde in het omkeren van de Japanse sociale structuur. Zo werden de onderhandelaars boven de strijders geplaatst. Dit was het begin van het eind van het regime van Tokugawa. Het gebruik van het zwaard en het onderwijs daarin werd verboden. Vele krijgssystemen gingen verloren of stierven uit maar sommigen openden scholen in de Martial Arts/ Krijgskunsten. In 1895 werd Dai Nippon Butoku Kai gevormd door diverse Bu-jutsu stijlen.


Jigoro Kano was geboren in 1871. Hij, als velen anderen, bestudeerde de ju jutsu. Hij was ook politiek geïmpliceerd, en lid van het Japanse Parlement. Kano was zeer betrokken bij de ju jutsu en realiseerde zich dat vele meesters stierven en hun technieken met hen mee namen, aangezien de krijgskunsten en ju jutsu niet meer nodig waren. Hij creëerde de Judo Kodokan, (zaal voor de studie van zachte manier). Dit was zijn manier om een nieuwe school van ju jutsu in te huldigen. Deze stijl werd hoofdzakelijk gebaseerd op de werptechnieken van Kitō-ryū en de slag grijptechnieken van Tenjin Shin'yō-ryū. Hij voegde technieken van andere scholen toe en had leraren zoals Saigo Shiro van de Daito Ryu die daar ook onderwijzen. Zijn wens was niet, zoals velen denken, om de ju jutsu te verscheuren en het te vervangen met een sport, maar hij had meer het idee om de Kodokan als een instituut in te richten dat alle onderwijs en technieken van diverse ju jutsu stijlen zou bewaren.


De Samoerai had een arsenaal van wapenkunsten om uit te kiezen o.a.:


So-jutsu:                       De Kunst van de speer.

Ken-jutsu:                     De Kunst van het zwaard.

Bo-jutsu:                       De Kunst van de staaf, stok.

Kyu-jutsu:                     De Kunst van boogschieten.

Naginata-jutsu:            De Kunst van de lange hellebaard.

Iai-jutsu:                       De Kunst van het trekken van het zwaard (dat ook als Batto-jutsu wordt genoemd).

Kusarigama-jutsu:        De Kunst van ketting en sikkel.

Tanto-jutsu:                  De Kunst van dolk.


Ryu is een systeem, wijze of traditie van krijgspraktijk, een stijl of een manier van. Sommigen blonken uit in bepaalde vormen en werden genoteerd op hun gebied van voortreffelijkheid.

Bijvoorbeeld, Tenshin Katori Shinto Ryu is geclassificeerd als een Ken-jutsu Ryu en Muso Shinden Ryu is een Iai-Jutsu Ryu.

De traditionele scholen van Nin-jutsu werden opgesplitst in Togakure Ninpo Ryu, (Tai-Jutsu), Koga Ninja Ryu, Gyokku Ryu en Kotto Ryu die grepen en Tekagi (gepinde kaphandschoenen) of Shuriken (aren) gebruikte.

Een geclassificeerd ju jutsu school sloot het gebruik van wapens niet uit.


Het was in de tijd van Tokugawa dat twee lijnen van ju jutsu verweven werden.

  • De eerste lijn was de zuiver Japanse methodes zoals Oshi-ki-Uchi van Daito Ryu.
  • De tweede lijn is die van de Chinese verbinding.


Er zijn twee punten van transmissie in de geschiedenis van ju jutsu. Men had de pre-Tokugawa en een andere Tokugawa.

De eerste legende zegt dat een arts en een herbalist naar Peking reisde om er de Chinese methodes om te helen te leren. Hij leerde reanimatietechnieken, massage plaatsen en gezamenlijke manipulatie van beenderen die in Japan Kappo of Kuatsu genoemd geworden zijn. Hij leerde er de theorie van yin - yang en verbleef vele dagen in een klooster. Bij zijn terugkeer in Japan, vormde hij de Yoshin Ryu waarin de geleerde technieken werden opgenomen en aangepast met het principe van niet-weerstand.


De tweede was Ryoi Shinto Ryu, opgericht in een klooster in wat nu een voorstad van modern Tokyo is. Een Chinese meester van Chiao-Ti-Shu (Chinese versie van ju jutsu) en genezer met een Confuciaanse achtergrond reisde naar Japan om aan de Mongoolse invasie van China in 1600's te ontsnappen. Hij ontmoette een Japanse meester van ju jutsu en ze ruilden hun informatie met elkaar. Uiteindelijk paste de Chinese meester, en Fukuno, de stichter van Ryoi Shinto Ryu hun systeem aan met wat ze van elkaar hadden geleerd. Dit was het begin van de opgang van de moderne ju jutsu.